Családi napunk 2022. július 09.

A 2022. július 9-i kánikulában tartotta egyesületünk az 5. családi napját. A különlegességét az eseménynek az adta, hogy egyesületünk támogatást nyert a Nemzeti Együttműködési Alaptól az esemény megvalósítására. Egyesületünk a támogatás szinte teljes egészét eszközbeszerzésre fordította, amit a jövőbeli eseményeken is újra használhatunk.

Ismét jó hangulatú, játékos, szórakoztató ismeretterjesztésre készültünk. A új sátrunk nagyon jó menedéket adott a tűző nap elől. Tagjaink összeállították a sátrat, felállították a padokat és kipakolták a bemutató eszközeinket.

Az idei vadétel főző verseny a tűzgyújtási tilalom miatt vadétel kóstolássá vált. A vadétel ez alkalommal pástétom volt, amit előző nap készítettünk elő tagjaink segítségével. Dám húsból és zöldségekből főztünk ragut, egybedaráltuk, fűszereztük és kihűtöttük. Közel 25 kg pástétommal szerettük volna megmutatni, hogy a vadhús finom, lehet változatosan használni, és nem utolsó sorban nagyon is egészséges. Kenyéren, lilahagymával tálaltuk, és osztatlan sikert aratott, csaknem mind elfogyott.

A kisebbeket állatos kirakók kártyajátékok, lábnyom felismerés, állatszőr simogatás és felismerés várta. Készíthettek lábnyomokat homokba, összehasonlíthatták a lábnyomokat, az egyes vadak szőrét, nagyságát, színét, trófeáját. És ami a legfontosabb ezt mind meg is foghatták! Minden asztalnál pecsétet kaptak a menetlevelükre, és ha megtelt, akkor logós fa nyakbavalók közül választhattak.

A nagyobbakat fejtörők és vadgazdálkodási érdekességek várták főként Herkules Zoltán tagtársunk előadásában. A kisebb csoportok egymást érték az előadásokat hallgatva, amik nagy örömünkre köszönhetően az érdeklődő közönségnek interaktívak voltak.

Az érdeklődők megnézhették az élvefogó dúvad csapdák működését és hasznosságát. Sokan kisebb-nagyobb sikerrel kipróbálták a vadászkürtöt, és a nap folyamán többször vadász szignálokat hallgathattak kürtöseink előadásában. Ugyan így volt lehetőség többször is megtekinteni Kristóf Sándor tagunknak köszönhetően, hogy mit tud egy jól képzett vadászkutya, és persze képzési kérdésekre is kitért.

Végül szeretnénk megköszönni Nemzeti Együttműködési Alapnak a támogatást, a Gödöllői Erdészeti Arborétumnak a helyszín biztosítását, a vadászkutyák jelenlétét, a kürtösöknek, hogy kürtöt hoztak és játszottak nekünk, a sátorépítőknek és bontóknak a segítséget, a pénteki pástétom készítők az idejét, Herkules Zoltánnak az értékes vadgazdálkodási információkat, és minden tagunknak a részvételt, a napközben nyújtott segítséget!

Vélemény, hozzászólás?